CONTINGUT DE L'AJUDA

Tancar Ajuda
INFORMACIÓ BÀSICA Anar al principi de l'Ajuda

Navegació

Cada pantalla té dos frames que li permeten a l'usuari del sistema navegar i fer cerques. El frame superior mostra la barra del menu. Aquest apareix en cada pantalla i permet realitzar les funcions bàsiques (com ara poder enviar comentaris, finalitzar una sessió o fer ús de l'ajuda...). L'altre frame presenta les diferents opcions de búsqueda: per índexs, per paraules, guardar resultats, consultar les cerques anteriors, canviar la base de dades de consulta,...

Tipus de Cerques

El programa permet fer cinc tipus de cerques diferents: bàsica, multibase, multicamp, CCL i Cerca avançada. Per fer ús d'un tipus de cerca concret cal clicar l'opció desitjada. Podeu ampliar la informació sobre les cerques, tot consultant el punt "buscar per paraules".

Requeriments de l'Explorador WEB

L'usuari necessita un navegador web (Internet Explorer 5.x o superior; Netscape 6.2 o superior) configurat per suportar caràcters basats en Unicode. Els usuaris de Windows necessiten Windows 95 o superior (es recomana Windows 2000) amb IMEs (input method editors) instal·lat. Els usuaris de Macintosh necessiten OS9.x amb els paquets d'idiomes adequats i instal·lats o OS X.

BUSCAR EN ÍNDEXS Anar al principi de l'Ajuda

La cerca en índexs permet revisar el catàleg en ordre alfabètic o numèric, tal i com es faria en un diccionari. Si la cerca té èxit, el sistema presentarà una llista alfabètica o numèrica on l'usuari podrà anar endavant i endarrera de la llista i seleccionar l'entrada que desitgi de l'índex. No és necessari utilitzar les majúscules.

Per cercar en índexs, en primer lloc, cal que l'usuari seleccioni l'índex que desitja consultar i, tot seguit, cal que introdueixi el text a partir del qual li interessa iniciar la búsqueda.

VISUALITZACIÓ DELS REGISTRES EN FORMAT BREU Anar a l'inici de l'Ajuda

En qualsevol índex l'usuari pot prémer la icona headings per tal de recuperar una llista d'obres relacionades amb l'encapçalament. D'altra banda, la icona headings només romandrà activada si l'encapçalament seleccionat té registres breus relacionats.

ÍNDEXS Anar a l'inici de l'Ajuda

L'Índex desplega, per a cada entrada, el número de registres i indica si hi ha alguna referència creuada per aquella entrada. L'usuari ha de clicar l'entrada subratllada per poder veure els registres. Hi ha tres maneres diferents de consultar un índex:

  • Utilizant la funció "cercar en índexs" i seleccionant un índex concret per navegar.

  • Utilizant la funció "cercar per paraules clau". Per fer-ho cal desplegar un registre i clicar sobre una etiqueta subratllada, per exemple, l'etiqueta Autor. Aleshores el sistema obrirà la pàgina Aleph que conté una opció per "buscar en índexs". Finalment cal prémer la icona "enviar" per poder veure la llista d'entrades relacionades amb l'etiqueta.

  • Consultant la llista de referències creuades. Si l'usuari clica sobre l'etiqueta subratllada el sistema li presentarà un Índex. Per exemple, si selecciona un encapçalament el sistema desplegarà una llista alfabètica d'entrades amb l'encapçalament seleccionat al principi de la llista.
CONJUNT DE CARÀCTERS I UNICODE Anar a l'inici de l'Ajuda

Tots els registres estan codificats en el conjunt de caràcters d'Unicode. Unicode permet al sistema mostrar una gran varietat d'alfabets i signes diacrítics (accents) i caràcters especials.

Visualització de caràcters d'un altre idioma

Si l'usuari visualitza caràcters extranys en algun dels registres de l'OPAC Web, pot ser degut al navegador. També hi poden haver títols a la col·lecció que no estan en alfabets occidentals. Per tal de visualitzar correctament aquests registres necessita utilitzar un navegador web configurat per a desplegar aquests idiomes. En general, el seu navegador hauria de suportar Unicode (conjunt de caràcters UTF-8).

En navegadors antics, alguns caràcters en idiomes no occidentals es mostren com grups de quatre lletres i números. Per exemple, en Netscape 4.x, els registres amb caràcters xinesos despleguen cadenes com \65B0\653F.

Per a configurar la codificació de caràcters en el seu navegador:

  • Internet Explorer: Des del menú Veure seleccioni Codificació, després cliqui Selecció automàtica.

  • Netscape: Des del menú Veure seleccioni Codificació, després Auto-selecció, tot seguit Tots [per a Netscape 6.x] o Universal [per a Netscape 7.x].


PERSONALITZAR LA VISUALITZACIÓ DELS REGISTRES Anar a l'inici de l'Ajuda

L'Opció "preferències" permet a l'usuari definir la visualització de la informació en la seva pantalla. Per exemple, pot determinar l'idioma de la interfície i l'idioma dels termes del tesaure, alhora que pot definir l'ordre i el format en què es presenten els registres.

BASE DE DADES Anar a l'inici de l'Ajuda

Per veure la llista de les bases de dades disponibles, cliqui l'opció Base de dades a la barra del Menú.

VISUALITZACIÓ COMPLETA DEL REGISTRE Anar a l'inici de l'Ajuda

El sistema permet que l'usuari pugui triar el format de visualització dels registres: en format estandar, breu o citació, etiquetes MARC,...

Des del registre, el sistema permet a l'usuari accedir a través de diferents enllaços a:

  • Un índex.

  • Altres registres similars.

  • Un motor de cerca per trobar la informació relacionada.

  • Informació de l'exemplar.

A més a més, la visualització completa d'un registre permet utilitzar certes opcions, localitzades en la barra de damunt del registre: com ara guardar al PC o enviar el registre per mail, buscar-lo en SFX (si la biblioteca té permisos).

EXEMPLARS Anar a l'inici de l'Ajuda

Per poder veure la informació d'exemplars d'un registre cal:

En primer lloc, seleccionar la pantalla que conté la llista de resultats, el nom de la biblioteca de la columna "Bib/Items", o

Clicar l'opció "tots els exemplars", de la pantalla on es visualitza el registre complet.

El sistema mostra a l'usuari una taula que conté la llista dels diferents exemplars que estan relacionats amb el registre i la seva localització.

CERQUES PRÈVIES Anar a l'inici de l'Ajuda

L'usuari pot recuperar i veure els resultats de les seves cerques anteriors, incorporar-los a noves búsquedes o combinar-los en un conjunt de resultats.

  • Per veure la seva llista de cerques, l'usuari ha de clicar a l'opció Cerques prèvies que hi ha a la barra del Menú.

  • Per revisar una cerca, seleccioni-la i cliqui Veure.

  • Per esborrar una cerca, seleccioni-la i cliqui Esborrar.

  • Per combinar dues o més cerques, seleccioni-les i cliqui Creuar.

L'opció Creuar permet combinar de diferents maneres un parell o més de conjunts de resultats, tot seleccionant una operació lògica predefinida: i, o, Primer conjunt, i no el segon, Segon conjunt, i no el primer.

GUARDAR I ENVIAR PER CORREU ELECTRÒNIC ELS RESULTATS Anar a l'inici de l'Ajuda

Quan l'usuari ha seleccionat els registres, pot guardar-los o reenviar-los per correu electrònic.

Per enviar el registre o una llista de registres per correu electrònic:

  1. Cliqui Guardar o enviar per correu electrònic.

  2. Seleccioni el format que desitja per visualitzar els registres i cumplimenti el camp on es sol·licita la seva adreça de correu electrònic. Els camps nom, assumpte i text són opcionals.

  3. Després, cliqui guardar o enviar per correu electrònic.

Per a guardar els registres en disc:

  1. Cliqui Guardar o enviar per correu electrònic.

  2. Seleccioni un format per als registres o bé en pot crear un de personalitzat. Deixi buit el camp Correu electrònic. Els camps nom, assumpte i text són opcionals.

  3. Finalment, cliqui l'opció enviar i el sistema li mostrarà una nova finestra per a guardar el fitxer en el seu PC. Tot prement "guardar selecció" podrà guardar i anomenar el seu fitxer.

L'opció "Guardar en el servidor" permet guardar en el servidor els registres seleccionats o un subconjunt de registres desde la Llista de resultats. Aquesta opció només funciona pels usuaris que tenen definit en el seu perfil el permís per a Guardar.

CERCAR PER PARAULES CLAU Anar a l'inici de l'Ajuda

La funció Cercar per paraules clau permet trobar els registres buscant per paraules clau o frases. Per fer-ho cal clicar l'opció "cerca per paraules" de la barra de menú. L'usuari té a la seva disposició cinc tipus de búsqueda diferents: Bàsica, Multibase, Multicamp, CCL i Avançada.

CERCA AVANÇADA Anar a l'inici de l'Ajuda

La Búsqueda avançada permet cercar a la base de dades per paraules clau que es trobin en qualsevol lloc del registre catalogràfic, o bé en alguns camps específics (com ara, autor, títol, editor,...). Pot fer ús dels menús desplegables per especificar els camps de búsqueda. L'OPAC Web permet cercar en diferents camps i relacionar-los mitjançant els operadors booleans. Per veure la llista de registres resultants, cal que l'usuari cliqui sobre l'enllaç de la columna de la dreta "Núm. de registres".

CERCA BÀSICA Anar a l'inici de l'Ajuda

Emprant aquesta opció, l'usuari pot seleccionar un camp per a fer cerques per Autor, Matèria, Any de publicació, Número de sistema,... Es poden utilitzar els operadores booleans AND, OR i NOT en la frase de cerca.

FORMULAR UNA CERCA: L'ESTRATÈGIA Anar a l'inici de l'Ajuda

Tota sol·licitud de cerca està limitada al número de registres que el sistema té definit, en aquest cas a 1000.

ALEPH suporta els operadors booleans AND, OR i NOT. L'operador AND és el que el sistema agafa per defecte en cas que l'usuari no n'especifiqui cap. Els operadors poden escriure's en anglès o expressar-se tot emprant una de les següents convencions o signes:

  • AND = +
  • AND = &
  • OR = |
  • NOT = ~

A més a més, totes les cerques poden limitar-se posteriorment per idioma, format, anys i localització.

Algunes de les expressions de cerca que l'usuari pot utilitzar són:

Els caràcters ? i * poden colocar-se a l'esquerra, dreta o enmig d'una paraula, però no poden utilizar-se mai més d'un cop en una frase de text.

El símbol # pot utilitzar-se per a localitzar variants ortogràfiques en els casos on una versió de la paraula té un caracter més que una altra versió. Per exemple, colo#:r localitzarà tan color com colour; i arch#eology localitzarà archaeology i archeology.

El caràcter ! pot utilitzar-se per a trobar variants ortogràfiques on tansols varia un caràcter. Per exemple, wom!n localitzarà woman i women.

El símbol % seguit d'un número, pot colocar-se entre dues paraules per indicar que l'usuari desitja que les paraules apareguin en una distància concreta una de l'altra, sense importar l'ordre en que apareixen. Per exemple, england %3 ballads localitzarà Ballads of England , Ballads of Merry Olde England i England and Her Ballads.

El caràcter ! seguit d'un número, pot colocar-se entre dues paraules per indicar que l'usuari desitja que les paraules apareguin en una distància concreta una de l'altra i en el mateix ordre en que l'usuari estableixi. En aquest cas, ballads !3 england localitzarà Ballads of England i Ballads of Merry Olde England però no England and Her Ballads.

Els símbols -> (guió i major que) poden colocar-se entre dos paraules. Això indica que l'usuari desitja recuperar registres que tenen paraules desde la primera paraula, fins la segona. Aquesta cerca és particularment útil per a limitar un conjunt de registres per any de publicació. L'usuari no pot utilitzar el terme fins enlloc dels símbols.

Aquest en seria un exemple 1993 -> 1996

LLENGUATGE COMÚ DE COMANDAMENTS Anar a l'inici de l'Ajuda

L'usuari pot utilitzar el Llenguatge comú de comandaments (CCL) per a buscar paraules i encapçalaments en diferents índexs. Cal que especifiqui el codi de la paraula i els índexs d'encapçalamnents on buscarà. Les abreviatures utilitzades en CCL poden consultar-se en la secció Codis CCL.

Aquest seria un exemple de cerca amb CCL:

((wau=carlyle or ruskin or hegel) and (wti=cultur?)) not (wsu=art?)

La cerca localitzarà documents escrits pels autors Carlyle o Ruskin o Hegel amb una paraula que comenci amb cultura (per exemple, cultura, culturas, cultural, ...) en el camp títol i que, a més a més, no tingui assignada una matèria que comenci amb la paraula art (com ara, arte, artes, artista, artístico, ...)

CODIS CCL Anar a l'inici de l'Ajuda

Les abreviatures emprades pel Llenguatge comú de comandaments (CCL) són:

TIT - Títols
AUT - Autors
IMP - Peu d'impremta
SUB - Matèries
SRS - Sèries
LOC - Ubicació
WRD - Paraules
WTI - Paraules en el camp Títol
WAU - Paraules en el camp Autor
WPE - Paraules en el camp Autor Personal
WCO - Paraules en el camp Autor Corporatiu
WME - Paraules en el camp Conferència
WUT - Paraules en el camp Títol Uniforme
WPL - Paraules en el camp Lloc de publicació
WPU - Paraules en el camp Editor
WSU - Paraules en el camp Matèria
WYR - Any de publicació

BÚSQUEDA MULTIBASE Anar a l'inici de l'Ajuda

L'usuari pot utilitzar la Búsqueda multibase per a buscar simultàniament en més d'una base. Això li permet recuperar un conjunt de registres en les bases de dades seleccionades d'acord amb el criteri que prèviament hagi especificat. Quan l'usuari pulsi cercar, el sistema li mostrarà la pàgina de resultats de la Búsqueda Multibase amb el número de registres recuperats per base de dades. Cal clicar l'enllaç de la base de dades per poder veure els resultats de la búsqueda en una base concreta.

BÚSQUEDA MULTICAMP Anar a l'inici de l'Ajuda

La búsqueda Multicamp permet cercar més d'un grup de paraules en el mateix moment, utilitzant l'operador booleà "AND" entre elles. Com més camps introdueixi l'usuari, més específica serà la seva búsqueda.

LLISTA DE RESULTATS Anar a l'inicia de l'Ajuda

El sistema mostra a l'usuari la llista de registres un cop realitzada una sol·licitud de cerca. Cada registre de la llista de resultats està numerat sequencialment. Els registres es poden visualitzar en diferents formats.

Hi ha dos opcions que permeten anar a registres concrets dins el conjunt: Anar al text i Anar al #. L'usuari pot fer-ne ús gràcies a les icones que es localitzen a la part superior de la Llista de resultats.

Si hi ha massa informació a la pantalla de resultats, l'usuari pot limitar la cerca tot creant subconjunts. En el menú hi ha diferents opcions que es descriuen a continuació.

CREAR UN SUBCONJUNT Anar a l'inici de l'Ajuda

Crear un subconjunt permet treballar amb un grup de registres seleccionat des d'un conjunt de resultats. L'usuari ha de seleccionar els registres desitjats des de la llista de resultats i clicar l'opció Crear subconjunt. El sistema desplegarà només els registres que s'han seleccionat com a subconjunt. Amb aquests l'usuari podrà: afegir-los a una nova llista, enviar-los per correu electrònic, utilitzar-los per crear un nou subconjunt.

El nou conjunt romandrà en el llistat de "cerques prèvies" fins que l'usuari finalitzi la sessió. La manera de distingir un subconjunt d'un conjunt complet de registres, no és altra que el número de registres donat que no canvia la descripció de la sol·licitud de cerca ni la cerca original. L'usuari té la possibilitat de combinar els diferents subconjunts amb altres cerques o subconjunts.

Per ampliar l'ajuda vegeu Búsquedes anteriors.

FILTRAR Anar a l'inici de l'Ajuda

L'opció Filtrar permet definir opcions posteriors a la búsqueda, tot creant els seus propis filtres o utilitzant els que ja estan predefinits.

Cliqui Filtrar des de la barra d'opcions de la llista de resultats. El format per a filtrar que es desplega, li permet definir el seu propi filtre o utilitzar els filtres predefinits.

CATEGORITZAR Anar a l'inici de l'Ajuda

L'usuari pot categoritzar o classificar els resultats tot afegint una paraula addicional als termes de cerca utilitzats en la búsqueda actual. Els registres es categoritzen en funció d'una fòrmula que pren com a referent les vegades que la paraula apareix en un registre i el pes d'aquesta (per exemple, si la paraula apareix en el títol, se li assignarà un pes més important que si apareix en un altre camp menys rellevant).

REFINAR Anar a l'inici de l'Ajuda

L'opció Refinar permet a l'usuari ampliar o especificar la seva estratègia de cerca tot creant subconjunts: ja sigui modificant la seva búsqueda amb el Llenguatge comú de comandaments (CCL); afegint termes tot utilitzant les diferents opcions del menú desplegable o bé tot executant una nova cerca.

ORDENAR Anar a l'inici de l'Ajuda

L'usuari pot ordenar els registres utilitzant opcions d'ordenament predefinides. A més a més, quan el sistema li mostra el llistat d'items en format breu, té la possibilitat d'ordenar-los tot clicant en el nom d'una columna (per exemple, si selecciona Autor els registres s'ordenaran per Autor, i després per any).

Tancar l'ajuda




L'Institut · La Biblioteca · L'Arxiu · Col·leccions digitalitzades